مشکل دریاچه ارومیه کاهش بارندگی نیست
به گزارش پایگاه خبری عصر بازآفرینی به نقل از فارس، دریاچه ارومیه بهعنوان بزرگترین دریاچه داخلی ایران و از مهمترین و باارزشترین اکوسیستمهای آبی ایران و جهان به شمار میآید. تراز اکولوژیک این دریاچه (1274.1 متر)، مساحت دریاچه برابر 4348 کیلومترمربع و حجم آب آن حدوداً 14.5 میلیارد مترمکعب است.
بررسی گزارش شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی نشان میدهد که چالش فعلی دریاچه از اواسط دهه 70 شروع و در طی 20 سال گذشته حدود 4 متر از تراز دریاچه کاسته شده است. همچنین با توجه به آمار فعلی، حدوداً 90 درصد از حجم و بیش از 50 درصد از وسعت آن نسبت به تراز اکولوژیک کاهش پیدا کرده است.
حال سؤال اینجاست که علت اصلی کاهش حجم دریاچه ارومیه چیست؟
این کاهش حجم میتواند دو علت اصلی داشته باشد: 1. عوامل طبیعی 2. عوامل انسان ساخت
کاهش بارندگی، مهمترین متهم در بین عوامل طبیعی برای کاهش حجم دریاچه ارومیه میتواند باشد.
طبق گزارش ستاد احیا دریاچه ارومیه: «مهمترین منابع تأمین آب دریاچه، بارش مستقیم بر روی دریاچه و همچنین منابع آب ورودی به آن از طریق رودخانههای حوضه آبریز است».
همچنین مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامهریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه، علت کم آب شدن دریاچه را اینگونه بیان کرده است: «علت کم آب شدن و به تبع آن خشک شدن دریاچه در سالهای اخیر، کاهش 18 درصدی میزان بارش و از سوی دیگر افزایش برداشت آب از این دریاچه است». با توجه به اهمیت میزان بارندگی، این عامل در حوضه دریاچه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت.
برای بررسی صحت ادعای کاهش حجم دریاچه بهدلیل کاهش بارندگی سالیانه، لازم است تا روند بارش در حوضه دریاچه ارومیه در 50 سال اخیر با حجم دریاچه ارومیه در این دوره زمانی مقایسه شود.
شکل 1- مقایسه بارش در حوضه دریاچه ارومیه با حجم دریاچه ارومیه در بلندمدت (منبع: وزارت نیرو)
مطابق شکل 1، تا سال 1377 بین بارندگی در حوضه دریاچه ارومیه با حجم این دریاچه ارتباط منطقی وجود دارد. یعنی با افزایش بارش، حجم دریاچه افزایش یافته و با کاهش بارش از حجم دریاچه کاسته شده است. اما از سال 1377 به بعد علیرغم ثابت بودن روند بارش در حوضه، حجم دریاچه افت شدیدی داشته است. از طرفی آمار میانگین بارش 10 سال اخیر 344 میلیمتر بوده که با میانگین بارش 50 ساله (342 میلیمتر) تقریبا یکی است و روند کاهشی وجود ندارد.
با توجه به بررسی صورت گرفته، علت خشک شدن دریاچه ارومیه، میزان بارندگی نیست. پس باید به دنبال عوامل دیگری برای خشک شدن دریاچه ارومیه بود که میتوان به عوامل انسانساخت اشاره داشت.
کارشناسان برای پاسخگویی به این سؤال، دلایل متفاوتی بیان کردهاند که از جمله آنها میتوان به برداشت بیشازحد مجاز از منابع آبی حوضه، توسعه بیرویه بخش کشاورزی، محصولات با الگوی مصرفی آب زیاد در حوضه آبریز دریاچه و پل میانگذر دریاچه ارومیه اشاره کرد.
با توجه به اینکه پایه حل مشکلات و پدیدههای اینچنینی، شناخت کامل مسئله و علل ایجاد پدیدهها است، بنابراین هر کدام از علل انسان ساخت اشاره شده، قابلیت بررسی کارشناسی بیشتری دارند.
- آقای بانک مرکزی؛ مشکل ناترازی بانکها با مدیران فعلی حل نخواهد شد!
- افزایش تولید و عرضه ایران خودرو در کنترل بازار موثر است
- حمایت بازار سرمایه از شایسته سالارها
- چگونه نشان بین المللی بازرگانی پتروشیمی به ورطه نابودی کشیده شد +فیلم
- ردپای صهیونیسم بین الملل در صنعت خرده فروشی مواد غذایی
- خلل در آغاز فعالیت معادن فاریاب توسط کارگران بدون قرارداد!
- صدور مبلمان داخلی صادرات همت است
- قتل فرصت های شغلی و فرار سرمایه در کشور جدی است
- رسانه ستیز و رسانه گریز نباشیم
- آغاز به کار قرارگاه ملی امداد اجتماعی
- آدرس غلط به مال باختگان نیمایی برای حمایت از یک صرافی
- حمله سایبری به پایگاه خبری اقتصاد سالم
- تقدیر مدیرعامل آبفا خوزستان از گروه میهن
- تبدیل دانشگاه تهران به یک آموزشگاه یا موسسه فنی حرفه ای!
- بانکها حاضر نیستند خود را در توسعه ملی مشارکت دهند